Studetnski paviljon

Sektor građevinarstva najviše zagađuje okoliš, a odmah iza njega je sektor transporta. Energetski resursi se umanuju i javlja se velika potreba za korištenjem obnovljivih izvora energije. Ljudi provode 80% svog vremena u kućama. Kvalitet zraka je loš radi upotrebe hemijskih i sintetičkih građevinskih materijala. Većina građevinskih materijala koji se koriste u savremenoj izgradnji ima mali ili nikakav potencijal za recikliranje.

Studetnski paviljon je nisko-energetska kuća građena bio-baziranim, lokalnim građevinskim materijalima koji su zdravi za ukućane, ugodni i čine spiritualno pozitivan prostor. Pošto su prirodni, ovi materijali se skoro 100% recikliraju. Studetnski paviljon je izgrađen u Sarajevu na kampusu Burč Univerziteta i sastoji se od drvene konstrukcije, slamnatih zidova sa bio-baziranim malterima, recikliranih prozora i vrata, izolacija u podu i krovu je slama, te zelenim zidom. Izolacija od ovčije vune je takođe korištena na krovu i nekim dijelovima zida.

Prva faza izgradnje Studentskog paviljona je završena u septembru 2016. god. za vrijeme ljetne škole kada su 15 studenata skupa sa ekspertima i profesorima učestvovali. Cilj ljetne škole je bio da educira studente bio-baziranim, održivim tehnikama građenja. Druga ljetna škola je organizovana u augustu  2017 godine kada su studenti zajendo sa stručnjacima i profesorima nastavili gradnju svih slojeva poda, zidova, ugradnju recikliranih i savremenih prozora i prvih slojeva glinenog maltera. Dodatno je uz podršku CRP Tuzla i Česke razvojne agencije izgrađen sistem za proizvodnju električne energije za potreba paviljona od PV sistema i male vjetro turbine. Takoje je ovja objekat psoalti haman pa energetski nulti objekat.

Paviljon će se koristiti kao laboratorija za buduća istraživanja. S tim razlogom će biti ugrađeni senzori unutar zidova koji mjere temeperaturu i vlažnost, kao i CO2 koncentracije u zraku. Obavit će se termalni snimanje i ispitivanja zaptivenosti zraka. Plan je sprovoditi dugoročna mjerenja, a prvi rezultati bit će objavljeni nakon godinu dana od izgradnje.

Veliki broj partnera koji su se prikljućili projektu garantuju njegovu ODRŽIVOST.