Demontaža „Studentskog Paviljona“ i pružanje novog života ovom eksperimentalno naučnom projektu

Ove sedmice su započeti radovi demontaže našeg projekta „Studentski Paviljon“ sa krajnjim ciljem izmjene lokacije ovog objekta. Partneri ovog projekta su isti podržali kroz sve faze izgranje, te nam pružaju podršku u fazi pronalaska nove lokacije i relokacije, te im se zahvaljujemo za sve uložene napore, i što su prepoznali važnost ovog projekta za našu zajednicu.

Kao što je poznato Udruženje „Savjet za zeleni gradnju“ zajedno sa svojim partnerima je pokrenuo projekat izgradnje privremenog eksperimentalnog i obrazovnog paviljona na kampusu Burch Univerziteta u Sarajevu. Prvi u BiH, naš  Studentski paviljon konstruiran je od prirodnih i recikliranih materijala kao što su kamen, kreč, glina, slama, reciklirano drvo, reciklirani elementi zgrade, kao što su prozori i vrata, kao i alternativni elementi temelja od recikliranih materijala predstavljaju jednu jedinstvenu zgradu u regionu Balkana. Fleksibilan prostor napravljen od prirodnih materijala pruža vrlo zdravo okruženje uz visok nivo kvaliteta unutrašnjeg dijela objekta. Paviljon je energetski efikasan i zahtijeva minimalnu energiju za održavanje. Ovaj projekat je rezultat predanog rada naših članova, podrške  naših partnera i vrijednih učesnika projekta koji su uložili napore kako bi idejni projekat postao stvarnost.

Glavni cilj ovog projekta je bio pružiti obrazovanje, razmjenu iskustava i promociju znanja kroz zajednički praktičan rad studenata sa fakulteta arhitekture, pejzažne arhitekture, šumarstva, građevinarstva, ITC -a i mašinstva iz BiH ili regije s ciljem istraživanja, upoznavanja i izgradnje s alternativnim materijalima kao što su slama, reciklirano drvo, reciklirani elementi zgrade, kao i alternativni elementi temelja napravljeni od recikliranih materijala koji će stvoriti biološku bazu Studentskog Paviljona. Sve ove komponente su ovu građevinu učinile gotovo u potpunosti projektom Zero Energy.

Izmještanjem projekta „Studentskog Paviljona“, iako izazovan poduhvat, će se omogućiti novi život ove građevine te pružiti pristup većem broju ljudi i posjetitelja. Zahvaljujemo se našim partnerima, studentima i učesnicima koji su zajedničkim radom ovaj objekat napravili prvim objektom sa gotovo Zero Energy Waste na našem području.

Još jednom se zahvaljujemo na pomoći svih naših partnera i kompaniji Neimari na čelu sa gospodinom Ramizom Mulaomerovićem koji aktivno učestvuju na pronalasku nove lokacije i izmještanju projekta „Studentskog Paviljona“.

Više informacija o novoj lokaciji ovog projekta ćemo objaviti uskoro.