Održana Javna tribina Sarajevo plavo-zeleni grad

Danas je u Sarajevu u Urban Lab održana Javna tribina Sarajevo plavo-zeleni grad u organizaciji Savjeta za zelenu gradnju i Asocijacije pejzažnih arhitekata u BiH, koja je imala za cilj pokretanje diskusije o važnosti plavih i zelenih elemenata prostora BiH gradova, a kroz primjer Sarajeva.

Predstavljanje do sada urađenih analiza, zelenih otvorenih površina u Sarajevu. Fokus prezentacije analiza, na ovoj tribini, su četiri sarajevske općine, i s posebnim osvrtom na općinu Centar.

„Asocijacija pejzažnih arhitekata u BIH nastoji da prikuplja podatke o stanju zel. površina u BIH. Ovaj dio koji prezentiramo na javnoj tribini Sarajevo plavo-zeleni grad, odnosi se na grad Sarajevo i općinu Centar. Nastojimo na temelju podataka da govorimo o normativima planiranja zelenih površina od o minimalnim ukupnim površinom po glavi stanovnika, minimalnim javnim zelenim površinama po glavi stanovnika“ u uvodnom izlaganju rekla je Dr. sci. Emira Hukić i naglasila da je „administracija Kantona Sarajevo je opredijeljena ka održivom razviju kantona i kandidirala je Sarajevo za klimatski neutralan i pametan grad. Propisivanje normativa u legislativi, kroz urbana pravila ili urbanistički projekt bi bila konkretna radnja poduzetan da se postigne ovaj cilj.“

Danas se govorilo i o tradiciji gradnje javnih česmi, koje sada u funkciji održivog razvoja dodatno pojačavaju vrijednosti identiteta grada. Naglašeno je da je jedno od važnih pitanja, kojima se trebamo posvetiti. kako u postojećim i novim zelenim prostorima pored ostalog planirati mjesta pitke vode.

„Krenuli smo u razvijanje web stranice (https://www.česma.ba) koja će služiti za informiranje građana i prikupljanje podataka o česmama. Očekujemo i aktivno uključivanje građana koji nam mogu poslati podatke i informacije bilo da se radi o postojećim lokacijama ili prijedlogu novih lokacija“ izjavila je Dr. Sanela Klarić i dodala „ Cilj nam je da prikupimo fotografije kroz vrijeme, priče i legende, ideje i prijedloge za nivoe lokacije česmi, druge sugestije. Preko interaktivne komunikacije uticati ćemo na promociju i uređenje ove oblasti koka je važna za ispunjenje uvjete za koje se Kanton Sarajevo obavezao u projektu Bezkarbonskog razvoja.“

Javnu tribinu Sarajevo plavo-zeleni grad su organizirali Savjet za zelenu gradnju i Asocijacija pejzažnih arhitekata u BiH uz podršku HBS Sarajevo i Urban Design Studio Sarajevo.