Održana obuka u okviru projekta Pružanje podrške i osnaživanje žena po pitanjima zaštite okoliša i poduzetništvu

U okviru projekta Pružanje podrške i osnaživanje žena po pitanjima zaštite okoliša i poduzetništvu, „Savjet za zelenu gradnju“ / “Green Council“ je u saradnji sa REDAH-om, 12.03.2020. godine na Buni, u prostorijama Visitor centra održao obuku po mjeri sa fokusom na sljedeće teme: klimatske promjene, zaštita okoline, kružna ekonomija, zdravlje, zdravlje, ishrana, organska hrana, proizvodnja, poduzetništvo, poslovno planiranje, lanci vrijednosti, umrežavanje i brendiranje.

Prezentaciju o Okolišnoj ekonomiji razvoja je održala dr. Sanela Klarić iz Green Council. Dr. Klarić se dotakla pitanja održive ekonomije i poljoprivrede proizvodnje te rurualnog razvoja u okvirima očuvanja okoliša te mogućnostima unapređenja kvaliteta života. Takođe je bilo govora o mogućnostima korištenja prirodnih materijala pri razvoju poduzetništva te poljoprivrednom razvoju uz čuvanje okoliša te izgradnji i prilagođavanju stambenih jedinica okolišu. Dr. Klarić je takođe govorila o važnosti recikliranja i izbacivanja  iz upotrebe toksičnih materijala i energenata u skladu sa novom Startegijom razvoja „EU Green deal 2050“.

Amela Ivković iz Green Council imala prezentaciju u vezi Zdravlja i ekonomije koja je počela sa pitanjem koliko košta zdravlje i važnost ulaganja u zdravlje i implikacije koje proizvodnja zdrave hrane, stvaranjem zdravih navika i aktiviranjem žena kao poduzetnica osnažuje društvo. Takođe je bilo riječi o važnosti vraćanja tradicionalnom spremanju i preradi hrane kao prevenciji bolesti i unapređivanju zdravlja. Tokom prezentacije, učesnice su podijelile pozitivna iskustava u vezi proizvodnje i konzumiranja zdrave, organske hrane. Takođe su adresirale pitanja nezaštićenosti ovakve vrste proizvođača i plasmana zdrave hrane te nepostojanja svijesti o važnosti ispunjavanja uslova za ovakav uzgoj.

Obuci je prisustvovao značajan broj žena poduzetnica iz Hercegovine koje su podijelile svoja iskustva osnivanja i vođenja malih biznisa. One su takođe adresirale brojna pitanja sa kojima se svakodnevno susreću te naglasile važnost motivacije mladih, poduzetnih žena u uključivanje kako u projekat tako i u poduzetništvo.  Učešće na obuci su takođe uzela i udruženja žena kao i mlade, buduće poduzetnice koje su imale priliku saznati više informacija o mogućnostima započinjanja sopstvenih biznisa te prilici za umrežavanjem i dobijanjem podrške za buduće aktivnosti.  Projekni tim je prepoznao potencijal novih, mladih poduzetnica kao i priliku za njihovo aktivnije učešće na projektu.

Ova obuka je poslužila kao uvod u naredene aktivnosti na projektu te pružila mogućnost uvezivanja žena poduzetnica na području cijele Bosne i Hercegovine.  Projektni tim je prepoznao žene koje su već u poduzetništvu a koje imaju određene potrebe za unapređenjem postojećih biznisa kao udruženja žena koja su aktivna te buduće trenerice i mentorice.