Pametnije financiranje za porodice

Pametnije financiranje za porodice: jačanje dobrobiti evropskih građana pružanjem prilika financiranja u građevinskoj industriji za stvaranje zelenih domova.

Zeleno financiranje je važan razvojni trend koji povećava ulaganja u ekološk i društveno odgovorne projekte uz istovremeno smanjivanje financijskog rizika za kredite koji se koriste u tim projektima. Ovaj koncept kreira izuzetne prilike za pozitivnu transformaciju uticaja koji donose zdravlje i okoliš, kvalitetživota, udobnost i financijsku održivost novih i postojećih europskih stambenih fondova.

Pametnije financiranje za porodice je projekt iz programa Horizon 2020 putem kojeg će se implementirati ambiciozni ali praktični programi zelenih domova i hipoteka u 12 evropskih zemalja, koji uključuju saradnju i učešće 17 stručnih organizacija za zelenu gradnju, zelenu energiju, istraživanja i drugo.

Projekt koristi sveobuhvatni proces certifikacije zelenih kuća kako bi procjenili i prepoznali najuspješnije stambene projekate koji uključuju načela održive gradnje. Dokazi iz financijskog i tehničkog modeliranja ukazali su da ulaganje u energetsku efikasnost i druge atribute zelene gradnje za domove:

  •  Poboljšava kvalitetu života
  •  Smanjuje ukupne mjesečne troškove vlasnicima
  •  Povećava tržišne cijene za projektanta/investitora i održivost
  •  Smanjuje značajan financijski rizik za banku koja traži hipoteku

Postojeći program uključuje više od 25 projekata koji predstavljaju 6.000 stambenih jedinica koje su certificirane ili u procesu certifikaciranja.

„Kroz projekt “Pametnije finansiranje za porodice” donosimo inovativno i sistemsko rješenje za sistemski problem. Stvaramo značajne mogućnosti za finansiranje i za građevinsku industriju da pružie zelene performanse koje su nam potrebne za evropske građane i njihove domove.” objašnjava Steven Borncamp, direktor projektne inicijative.


PREDLOŽENI AUDITORIJ Prezentacija je namijenjena projektantima rezidencijalnih projekata, finansijskim institucijama koje nude stambene hipoteke, javnim institucijama, investitorima i kompanijama koje nude usluge, proizvode, materijale, tehnologije i druga rješenja koja doprinose izgradnji i radu najzelenijih, energetski najefikasnijih stambenih objekata.

Predstavnici državnih i lokalnih vlasti i udruženja koji promovišu životnu sredinu, energetsku efikasnost i/ili kvalitetnije stambene objekte su dobrodošli da se pridruže kako bi saznali više o tome kako ovaj program olakšava poboljšanje građevinskih standarda. Ovo je važno kako za one u zemljama učesnicama, tako i za one koji su zainteresirani za učenje o tome kako ovu inicijativu dovesti na svoje domaće tržište.Prezentacija će biti na engleskom jeziku

DNEVNI RED I LOKACIJA PRVOG SASTANKA

Program počinje:3:15pm GMT / 4:15pm CET / 5:15pm EET / 6:15pm GET

Program će trajati oko 45 minuta i 15 minuta za pitanja.

Prezentacija će se održati na Univerzitetu Libre de Bruxelles uz tačne detalje o mjestu održavanja koji će se polati učesnicima nakon registracije.

Učešće na događaju je besplatno. Osoba koja učestvuje lično ili putem webinara obavezno se treba registrovati unaprijed putem emaila na info@rogbc.org u kojem će poslati ime i prezime, prganizaciju i ulogu u zelenoj gradnji ili financijskoj industriji ukoliko je ima. Molimo navedite ukoliko ćete događaju prisustvovati lično ili putem webinara.

Teme:

  • Pozdravne riječi
  • Status zeleniog finansiranja za stambene zgrade
  • Koncept Green Homes & Green Mortgage i potreba za potražnjom građana
  • Projekt Pametnije financijranje za porodice – pristup i ciljevi
  • Kako se poslovna zajednica i druge zainteresirane strane mogu uključiti i koje su koristi?
  • Sljedeći koraci i vremenski okvir

Udruženje Green Council je partner na ovom projektu koji će svojim kapacitetima pomoći u implementaciji svih planiranih radnih paketa.