POČELA PROIZVODNJA EL. ENERGIJE IZ BIO-PLINA

U Aleksandrovcu kod Laktaša 15. studenog 2011. pušteno je u rad postrojenje za proizvodnju bioplina. Postrojenje je dio kompleksa Zemljoradničke zadruge “Livač” pri Caritasu Banjolučke biskupije i prvo je takve vrste u BiH. Svečanosti otvorenja, osim predstavnika Banjolučke biskupije, nazočili su brojni domaći dužnosnici iz političkog i gospodarskog života kao i dobročinitelji iz inozemstva, poglavito iz Njemačke.

Uzvanicima se najprije obratio direktor Caritasa Banjolučke biskupije dr. Miljenko Aničić koji je govorio o nastanku ovog projekta, kao plodu želje biskupa Komarice da se uz pomoć dobročinitelja iz inozemstva pokrene neki ekološki projekt, te o njegovim ciljevima. Potom su se obratili gosti iz Njemačke koji su najzaslužniji za ostvarenje ovog projekta – dr. Werner Wahmhoff iz Njemačke savezne zaklade za okoliš u Osnabrücku i ing. Gerhard Kopiske iz poduzeća “UTEC” u Bremenu.

 

U ime političkih dužnosnika obratili su se ministar industrije, energetike i rudarstava RS Željko Kovačević i načelnik Općine Laktaši Milovan Topolović koji su obećali svoju podršku ovom projektu, posebno pri uklanjanju nekih zakonskih poteškoća koje još uvijek priječe da ovo postrojenje proradi punim kapacitetom.

Postrojenje za proizvodnju bioplina ekološki je i pionirski projekt u BiH koji koristi stajsko gnojivo iz obližnje Caritasove farme krava, za proizvodnju bioplina od kojeg se dalje proizvodi električna i toplinska energija. Dobivena energija koristit će se za vlastite potrebe Zemljoradničke zadruge unutar koje se proizvodi i glasoviti sir trapist, dok se prerađeno gnojivo može još iskoristiti za potrebe zemljoradnje.

Iako još uvijek na razini države i entiteta ne postoji zakonski okvir koji bi regulirao spajanje dobivene električne energije na javnu energetsku mrežu, želja je preko ovog projekta stvoriti model koji će poslužiti kao primjer i ostalima koji se u budućnosti budu bavili ovakvim i sličnim projektima, te doprinijeti općem razvoju i suživotu na ovim prostorima. (TABB)