Ponovo smo ostali bez zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH

crp

U četvrtak 11.02.2016. godine na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konačno se našao Zakona o energijskoj efikasnosti FBiH. Iako se na usvajanje zakona čeka već više od 4 godine, ni ovaj put on nije dobio zeleno svjetlo. Zakon je „skinut“ sa dnevnog reda i vraćen na dodatne konsultacije. Isti će biti uvršten na dnevni red na nekoj od narednih sjednica. Neshvatljiva je činjenica da 4 godine (koliko je zakon već u proceduri usvajanja) nije dovoljno vremena da se usaglasi i usvoji zakon koji je tehničke prirode i svima u BiH donosi korist.

Zbog neusvajanja zakona: kantoni i lokalne zajednice još uvijek nisu krenuli u proceduru izrade akcionih planova energijske efikasnosti, BiH je onemogućen pristup određenim razvojnim fondovima, građani ne mogu ostvariti subvencije i provoditi mjere energetske efikasnosti u svojim domovima, onemogućen je razvoj biznis sektora koji djeluje u ovoj oblasti te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i još mnogo toga.

Ovom prilikom želimo još jednom da podsjetimo i upozorimo sve predstavnike nadležnih institucija vlasti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina, pored ostalih međunarodnih akata, 27. jula 2006. godine, odlukom Predsjedništva, ratificirala Ugovor „Sporazum o uspostavljanju energetske zajednice“, čime je naša država preuzela niz obaveza i rokova kojih je obavezna pridržavati se. Zbog neispunjenja obaveza navedenih u Sporazumu, BiH već trpi određene posljedice. Kako se navodi u Pismima upozorenja Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, od 11. februara i 3. marta 2014. upućenim Bosni i Hercegovini, “do sada, Federacija Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikt nisu usvojili legislativu koja ugrađuje Direktivu 2006/32/EC o efikasnosti korištenja krajnje energije i energetskih usluga, niti su usvojili akcione planove energetske efikasnosti, ili u bilo kojem slučaju, nisu prezentirali iste Sekretarijatu. Ovdje posebno mislimo na Zakon o energijskoj efikasnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

CRP i EFEKT mreža će se i dalje svojim radom, zagovaranjem kod nadležnih institucija i istupima u medijima, boriti za konačno usvajanje Zakona o energijskoj efikasnosti u FBiH.