Poziv na Konferenciju „Niskokarbonski razvoj Bosne i Hercegovine“

Uloga domaćih institucija, EU Delegacije u BiH i međunarodnih razvojnih organizacija 13.06.2018. godine u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kemala Kapetanovića 17

Okoliš nikada nije dobio zasluženu pažnju političkih lidera u BiH i u regiji. Naime, donesena je svjesna politička odluka da okoliš nije politički važan, a svi okolišni problemi proizlaze upravo iz takve jedne odluke.

Okoliš neće biti na dnevnom redu summita o Zapadnom Balkanu u Londonu. Štoviše, politička marginalizacija pitanja zaštite okoliša također se odražava u najnovijoj strategiji EU za Zapadni Balkan. Strategija se ne bavi okolišem, iako se smatra jednim od ključnih područja EU.

Fondacija Heinrich Böll zajedno s vodećim organizacijama civilnog društva iz regiona, pripremila je „Policy Brief on green topics in the WB 6 countries“ koji ima za cilj skrenuti pažnju na probleme energetske tranzicije i zaštite okoliša u zemljama Zapadnog Balkana, te osigurati utjecaj civilnog društva na Berlinski Proces. Dokument naglašava neke od ključnih problema s kojima se suočavaju zemlje regije u ovim oblastima, te daje preporuke za prevazilaženje postojećeg stanja.

Slaba provedba zakonske regulative u zaštiti okoliša i nedostatak strateške vizije u skladu s održivim razvojem su neki od najvažnijih problema. To zauzvrat vodi do činjenice da Bosna i Hercegovina pokušava riješiti probleme u sektoru električne energije kroz povećanu proizvodnju i upotrebu uglja.

Bosna i Hercegovina mora uhvatiti korak sa EU klimatskom i energetskom politikom, iako još nije punopravni član, jer je to jedini način da energetski sektor postane održiv u dugom roku.

Veliku ulogu u ovoj tranziciji mogu imati međunarodne razvojne organizacije obzirom da imaju značajno veću polugu od bilo koje druge zajednice u BiH. Međutim, nerijetko se dešava da ove organizacije usporavaju svoje djelovanje u ovom pravcu pod političkim pritiskom donosioca odluka. Za snažniju energetsku tranziciju neminovno je uključivanje akademske i stručne zajednice.

Cilj konferencije je potaći diskusiju o temama vezanim za otvorena pitanja sa kojima se BiH suočava u kontekstu energetske tranzicije i zaštite okoliša, reforme i budućnost EU energetske i klimatske politike, te će dati kritičku analizu strateških dokumenata iz ove oblasti. Učesnici konferencije će biti predstavnici domaćih i međunarodnih institucija koje sa bave predmetnom problematikom, zatim predstavnici akademske i stručne zajednice, predstavnici nevladinog sektora i studenti.

Učešće na konferenciji je besplatno, ali je obavezna prijava na e-mail: jasminka.bjelavac@ba.boell.org do 11.06.2018. godine.

AGENDA

10.30 – 11.00 Registracija
11.00 – 11.05 Pozdravni govor
11.05 – 11.30 Kritički osvrt na Strategiju za Zapadni Balkan Anes Podić, Eko Akcija
11.30 – 12.00 Predstavljanje dokumenta „Policy Brief on green topics in the WB 6 countries“ Vedad Suljić, REIC
12.00 – 12.30 Promjene EU klimatske politike i implikacije na Bosnu i Hercegovinu Prof. Dr. Azrudin Husika, REIC
12.30 – 13.00 Analiza okvirne energetske strategije BiH do 2035. godine Doc. Dr. Sanela Klarić, Green Council
13.00 – 13.30 Diskusija
13.30 – Osvježenje