Poziv za učešće na prezentaciji studije: zameci promjene: održivom poljoprivredom do prosperiteta za zapadni Balkan

Poziv za učešće na prezentacijiPoštovane/i

Pozivamo Vas na prezentaciju regionalne studije o ekološkoj transformaciji poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, te Srbiji koju organizira Fondacija Heinrich Böll.

Organska poljoprivreda je privlačan koncept za poslijeratnu rekonstrukciju poljoprivrede i ruralnih područja. Ona ide ruku pod ruku s ekoturizmom, zaštitom okoliša i prirode te stoga doprinosi pozitivnijoj slici regije. Proces pristupanja EU, težnja da se izgradi pozitivniju sliku regije, povećan interes potrošača, medija i stranih tržišta i kapitala – ukazuju na to da je sada savršeno vrijeme za političke mjere i strategije u cilju prelaza na organsku poljoprivredu. Prezentacija studije će se fokusirati na mogućnosti prelaza na organsku poljoprivredu u Bosni i Hercegovini, te potencijalne ekonomske, ekološke i socijalne prednosti takvog zaokreta.

Studiju će prezentirati glavni autor studije dr. Darko Znaor, stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu, a stručni osvrt na studiju iz bosanskohercegovačke perspektive će dati dr. Aleksandra Nikolić, vanredni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te mr. Sanela Klarić, predsjednica Udruženja GREEN COUNCIL.

Prezentacija će se održati u srijedu, 04.06.2014. godine, u sali hotela „Europe“ (ulica Vladislava Skarića 5, Sarajevo), od 11.00 do 13.30 sati.

Molimo Vas da potvrdite svoje prisustvo na email adresu jasminka.bjelavac@ba.boell.org ili na broj telefona 033 260 450.

Preuzmite pozivnicu ovdje