Pridružite se Europskom pokretu zelene gradnje!

Otvoren je poziv za sve potencijalne partnere koji žele da nam  se pridruže i postanu dio rješenja (provider-a) za izgradnju budućih zelenih objekata u Bosni i Hercegovini u sklopu SMARTER programa.

SMARTER programa – Pametno finansiranje za porodice je projekat kreiran po uzoru na uspješni program Green Homes & Green Mortgage u 12 europskih zemalja s planovima za širenje na još mnogo drugih. Program ubrzava prelaz na nisko-karbonsku industriju građevine i nekretnina stvaranjem značajnih koristi za kompanije koje pružaju zelena rješenja, graditelje koji grade kvalitetnije projekte i, ponajviše, građane koji imaju koristi od ovih objekata-domova.

Ukratko, projektni timovi koji grade zelene stambene projekte imat će na raspolaganju sveobuhvatnu bazu podataka pružatelja (provider-a) rješenja za zelene domove koje su prethodno odobrene od strane akreditovane neprofitne, stručne organizacije za zelenu gradnju Udruženje Savjet za zelenu gradnju . Štaviše, kupci certificiranih zelenih objekata imaju koristi preko sniženih zelenih hipoteka koje nude banke učesnice, koje povećavaju budžete za dizajn i izgradnju bez povećanja odnosno uz  smanjenje troškova korištenja i održavanja za kupca zelenih nekretnina.

Kroz projekat Horizon 2020 SMARTER sada smo u prilici pružiti platformu na kojoj ćemo mi I Vi zajednički djelovati, kako kroz praktične primjere dizajna i gradnje tako kroz promociju i podizanje svijesti. Sve zajedno pomoći će nam da utičemo na važne izmjene institucionalnih i zakonadavnih uslova.

Kao jedne od uspješnih partnera projekta SMARTER možemo navesti i naše kolege iz Rumunije s dvije registrirane banke (Alpha Bank i Raiffeisen), 33 programera nekretnina s kojima su potpisali ugovore o certificiranju 315 miliona eura vrijednih stambenih projekata koji su bili dovršeni 2020. godine. Također, već je vidno da se ovaj uspjeh replicira širom Europe putem naših partnerskih organizacija.

Kontaktirate nas za više informacija i pridružite se Europskom pokretu zelene gradnje!