ArchiKID Air projekat sprovodi Udruženje za zelenu gradnju u kooperaciji sa Henrich Boll fondacijom na području Kantona Sarajevo, a radi se o radionicama za učenike i učenice osnovnog školskog obrazovanja u oblasti zagađenja i zaštite zraka.

Situacija u Sarajevu po pitanju zagađenosti zraka je vrlo alarmantna, posebno u zimskim mjesecima. Koncentracije PM10 čestica, NO2, čadži, pa i SO2 čestica vrlo često prevazilaze granične vrijednosti propisane EU standardima. Razlozi su mnogi, te se mogu podijeliti na probleme u industriji, stambenom sektoru i sektoru transporta.

Čist zrak je neophodan za zdravlje djece i pravilan razvoj. Jako je bitno da učimo našu djecu da je prostor u kojem oni žive i djeluju, te zrak koji udišu najbitniji za njihovo zdravlje, sreću, produktivnost i kreativnost i da oni imaju pravo da to i zahtjevaju. Educirajući i gradeći svijest o ovim temama, naša djeca će izrasti u samosvjesne, sigurne, educirane osobe koje znaju da imaju odgovornost i moć da mijenaju prostor u kojem žive na bolje.

Ovo su razlozi zašto je bitno da sistematično educiramo djecu Bosne i Hercegovine o značaju zaštite okoliša i zraka, te o mogućnostima i prednostima koje naša država ima kako bismo živjeli zdravo i u harmoniji sa planetom Zemljom. Za deset godina, ova djeca će biti odrasli koji će znati donjeti ispravne odluke za sebe, svoj grad, planetu Zemlju ako im ponudimo sada ispravnu i kvalitetnu informaciju. Dodatno, mladi mogu pozitivno uticati na svoje roditelje. Možda će roditelji slušati sovju djecu, te odmah sada početi mijenjati životne navike kako bi zaštitili zrak koji udišemo.

Osnovni ciljevi ovog projekta su: edukacija učenika u osnovnim školama o zagađenosti zraka i, još važnije, njegovoj zaštiti, te poboljšanje kvaliteta zraka u učionicama ugradnjom zelenih zidova.

Konkretno, projekat se sastoji od deset radionica sa učenicima uzrasta od 1. do 4. razreda u tri osnovne škole u Kantonu Sarajevo, te izradi zelenog zida (zida od biljaka koje dokazano čiste zrak) u njihovim učionicama. Tri osnovne škole u kojim ovaj put radimo su: Musa Ćazim Čatić, Silvije Strahimir Kranjčević i Njemačka međunarodna škola.