Promocija projekta ArchiKID Air i priručnika za nastavnike/ce u osnovnim školama

Dana 17.05. u 17:30 u Osnovnoj školi „Hamdija Kreševljaković“ održana je promocije projekta ArchiKID Air, te „Priručnika za nastavnike/ce u osnovnim školama iz oblasti zaštite i zagađenja zraka.“

Na promociji su izlagali dr. Salko Huskić, direktor O.Š. „Hamdija Kreševljaković“, Nihada Čolić, predsjednica Udruženja učitelja Kantona Sarajevo, Jasminka Bjelavac, predstavnica Heinrich Boll fondacije, doc.prof. Sanela Klarić, predsjednica udruženja Savjet za zelenu gradnju, te jedna od voditeljica radionica, Amela Ivković O'Reilly, članica Skupština udruženja Savjet za zelenu gradnju, te jedna od voditeljica radionica, Elma Krasny, voditeljica ovog projekta i radionica i učenici koji su učestvovali u ovim radionicama. Promociji su prisustvovali predstavnici osnovnih škola iz Kantona Sarajevo kao i njihovi učenici.

ArchiKID Air je projekat kojeg je sprovelo udruženje Savjet za zelenu gradnju u kooperaciji sa Heinrich Boll fondacijom, a odnosi se na radionice vezanim za zaštitu i zagađenje zraka za učenikeiI učenice u osnovnim školama. Projekat je podržalo Udruženje učitelja Kantona Sarajevo. Cilj projekta je kroz interaktivan i zabavan način razgovarati sa djecom o bitnim temama poput šta je to zrak, koji su glavni zagađivači, ko su najveći uzročnici zagađenja, kako zagađen zrak utiče na zdravlje, posebno djece, kako se zaštiti od zagađenog zraka, važnost zdrave ishrane, prirodni materijali i reciklaža. Finalni proizvodi projekta su zeleni zidovi koje su učenici izgradili u svojim učionicama. Zidovi se sastoje od plastičnih boca u kojem su zasađene biljke. Plastične boce su korištene da bi učenici shvatili važnost ponovne upotrebe materijala. Biljke koje su odabrane da budu u tim bocama dokazano čiste zagađen zrak, te su učinkovite u proizvodnji okisgena, čišćenju uobičajnih unutarnjih zagađivača, poput karbon dioksida, karbon monoksida, formaldehida, benzena, itd. Svaki učenik ili učenica su zasadili svoju biljku, te su dobili zadatak da se o njoj brinu u budućnosti.

Osnovne škole koje su ovaj put učestvovale u radionicama su bile:

  1. Vratnik, O.Š. Hamdija Kreševljaković
  2. Ilidža, 10. osnovna škola
  3. Malta, O.Š. Malta

Dodatno, jedan od proizvoda ovih radionica je Priručni za nastavnike/ce u osnovnim školama o zagađenju i zaštiti zraka. Ovaj Priručnik će u budućnosti pomoći školama da ovu bitnu temu inkorporiraju u svoju redovnu nastavu.

Ovo je bio prvi projekat ovakvog tipa kojeg su sproveli Savjet za zelenu gradnju i Heinrich Boll fondacija. Planovi su da već u narednom semestru počnemo rad sa novim školama, a produbimo znanja i rad sa ove tri škole u kojima smo već radili.

Priručnik možete preuzeti ovdje.

Brošuru možete preuzeti ovdje.