Prvi put u BiH: Studentski paviljon od recikliranog materijala

BurchInternacionalni BURCH univerzitet iz Sarajeva u saradnji sa Francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB) i Udruženjem “Savjet za zelenu gradnju” pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Ovaj studentski paviljon graditi će se od preko 80% recikliranog materijala koji se prikupi tokom akcije koja traje do 30. septembra 2015. godine na području Kantona Sarajevo. Ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području Bosne i Hercegovine.

Prostor će biti korišten za organizovanje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata. Ovaj paviljon je primjer kako uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

“Objekat studentskog paviljona će u potpunosti biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala što mu daje poseban značaj i vrijednost te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U Bosni i Hercegovini se oduvijek gradilo sa prirodnim materijalima sa kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacionih karakteristika. Kroz gradnju ovog objekta želimo ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada”, rekla je Sanela Klarić, šefica Odsjeka za arhitekturu BURCH univerziteta u Sarajevu.

BURCH sa svojim partnerima poziva sve građane i građanke koji žele donirati stare prozore, vrata, opeku, drvo i druge materijale za gradnju da se jave preko email adrese pavilion@ibu.edu.ba ili putem telefona 033 944 426, kontakt osoba Omar Kapetanović. Prevoz materijala koji želite donirati organizovan je sa vaše adrese do Univerziteta, saopćeno je.

Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti BURCH-a, dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te Francuske ambasade u BiH. Gradnja paviljona počinje u oktobru 2015. godine.