Zahvalno pismo za učesnike Konferencije “Sarajevo grad hiljadu česmi –tradicija korištenja česmi u skladu sa održivim razvojem”

Dozvolite mi da Vam se ispred udruženja Green Council još jednom zahvalim na izdvojenom vremenu i konstruktivnom doprinosu u diskusiji u toku naše konferencije. Po vašim komentarima i sugestijama osjetili smo da ste jako zadovoljni našim nalazima i profesionalnim pristupom temi i problemima u ovoj oblasti, te da se slažete da je pred nama ozbiljan posao da bi smo u budućnosti riješili pitanja nadležnosti, brige i razvoja novih lokacija za česme u Kantonu Sarajevo.  

Jedan od zaključaka konferencije jeste da je neophodno kreirati ažuran i pouzdan registar česmi koji bi obezbjedio neophodne podatke za bolje upravljanje i korištenje česmi u urbanom dijelu Kantona Sarajevo. Takođe smo se složili da je neophodno obezbijediti sredstva za obnovu i održavanje svih registrovanih česmi, kao i razviti kriterije odabira novih lokacija. Prostora za razvoj sadržaja uz česme je mnogo i zahvalni smo vam na vašim idejama i sugestijama koje ćemo sigurno razvijati u budućnosti. Složili smo se da trebamo nastaviti tragati za legendama i pričama koje se vežu za pojedine česme.

Posebno smo za sebe podcrtali zadatak da je važno da sa Javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo obezbijedimo način informisanja javnosti o provjerama i potvrdama kvalitete vode na svim česmama uz promociju važnosti vode za zdravlje čovjeka.

Svima nam je važno da u budućnosti smanjimo količine PET otpada te ste svi podržali ideju dizajniranja višekratne flaše za vodu. Mapiranje česmi treba biti pretočeno u jednostavan medij kao što je web stranica koja bi bila dostupna svima i obezbedila neophodne podatke o česmama, ali i dala priliku građanima da se o česmama komunicira. Također ste nam pomogli da pronađemo dodatne važne izvore informacija o prirodnim izvorima vode i infratsrukturama vodovoda. 

Jedan od prijedloga bio je priprema Memoranduma o saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva i Vladom Kantona Sarajevo, da bi smo obezbjedili kapacitete i podršku u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Također smo obećali podijeliti sve relevantne matrijale izrađene u toku našeg istraživanja, te bazu kontakata svih koji su bili uključeni u projekat. Sve materijale možete naći na našoj stranici ovdje. Pridružite nam se na Twitter i Facebook.

Ukoliko niste sigurni kako preuzeti pomenute podatke molimo vas da nam se obratite putem e-pošte. Dodatno Vas molimo da i Vi sa nama podijelite svoje relevantne materijale i kontakte. Molimo vas da materijale koje smo podijelili sa Vama šaljete dalje svojim partnerskim organizacijama i svima za koje smatrate da će im biti od koristi.

Mi vjerujemo da su suštinske, životne i održive promjene neophodne i moguće u Bosni i Hercegovini!

Ako dijelite isto mišljenje pridružite nam se!

Green Council tim